In de nagelindustrie groeit de bezorgdheid over het ontwikkelen van acrylatenallergie, zowel bij professionals als hobbyisten. Deze uitgebreide blog neemt je mee door de essentiële aspecten van acrylatenallergieën, van hun oorsprong tot preventieve maatregelen.
We benadrukken niet alleen het belang van educatie, veiligheid, en bewuste productkeuzes, maar bieden ook inzichten in HEMA-vrije alternatieven en de noodzaak van professionele opleiding.

Wat zijn Acrylaten?

Acrylaten zijn chemische verbindingen die behoren tot de familie van acrylzuurderivaten. Ze worden vaak gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten, waaronder cosmetica en nagelproducten. In de nagelindustrie worden acrylaten vaak gebruikt vanwege hun eigenschappen zoals snelle uitharding, duurzaamheid en flexibiliteit. Ze worden aangetroffen in acryl- en gelnagelproducten, waar acrylpoeders worden gemengd met een vloeistof (monomeer) om een kneedbare substantie te creëren die op de nagels kan worden aangebracht en gemodelleerd. Ook in builder gels, acryl gels en gellak worden acrylaten gebruikt om een stevige en glanzende afwerking te verkrijgen wanneer deze onder een UV- of LED-lamp wordt uitgehard.

Hoewel acrylaten veelvoorkomend en effectief zijn in nagelproducten, kunnen sommige mensen gevoeligheid of allergische reacties ontwikkelen bij herhaaldelijk contact. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van mogelijke allergieën en om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met acrylaten.

Wat is Acrylaten Allergie?

Een acrylaten allergie kan zich ontwikkelen door herhaalde blootstelling aan acrylaten, chemische stoffen die vaak worden gebruikt in kunstnagelproducten. Hier zijn enkele manieren waarop een dergelijke allergie kan ontstaan:

 •  Frequente Blootstelling: Mensen die regelmatig werken met kunstnagelproducten, zoals nagelstylisten of manicuristen, lopen een verhoogd risico op blootstelling aan acrylaten. De herhaalde interactie met deze chemicaliën kan het immuunsysteem activeren en een allergische reactie veroorzaken.

 

 • Onvoldoende Ventilatie: Onvoldoende ventilatie in werkruimtes kan de concentratie van dampen en stofdeeltjes verhogen, waardoor het risico op inademing en huidcontact toeneemt.

 

 • Direct Huidcontact: Langdurig contact van acrylaten met de huid, vooral op gevoelige gebieden zoals de nagelriemen, kan leiden tot huidirritatie en allergische reacties.

 

 • Fijn Vijlstof: Tijdens het vijlen van kunstnagels ontstaat fijn vijlstof, kleine deeltjes die acrylaten kunnen bevatten. Inademing of direct contact met de huid kan leiden tot irritatie of allergische reacties. Het gebruik van stofafzuigingssystemen helpt de verspreiding van fijn vijlstof te verminderen, waardoor blootstelling aan deze deeltjes wordt verminderd.

 

 • On-uitgehard Kunstproduct: Werken met kunstnagelproducten die niet volledig zijn uitgehard, kan leiden tot een verhoogde blootstelling aan ongebonden acrylaten, wat allergische reacties kan veroorzaken.

 

 • Lakken op de Huid: Het rechtstreeks aanbrengen van nagellak op de huid, vooral als er kleine wondjes of irritaties aanwezig zijn, kan ook allergieën veroorzaken.

 

 • Persoonlijke Gevoeligheid: Individuele factoren, zoals genetische aanleg of reeds bestaande allergieën, kunnen de gevoeligheid voor acrylaten vergroten.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen die in contact komt met acrylaten automatisch een allergie ontwikkelt. Sommige mensen kunnen gedurende lange tijd zonder problemen met deze stoffen werken, terwijl anderen gevoeliger kunnen zijn voor allergische reacties. Preventieve maatregelen, zoals het dragen van handschoenen, goede ventilatie, en bewust omgaan met kunstnagelproducten, kunnen helpen het risico op het ontwikkelen van een acrylaten allergie te verminderen.

Preventie en Veiligheidsvoorschriften

Om de kans op het ontwikkelen van een acrylaten allergie te verkleinen, kun je zelf een aantal preventieve maatregelen nemen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Goede Ventilatie: Werk in een goed geventileerde ruimte. Zorg voor voldoende frisse lucht om de concentratie van dampen en stofdeeltjes te verminderen.

 • Persoonlijke Beschermingsmiddelen: Draag beschermende kleding, zoals nitril handschoenen, mond- en neusmaskers en lange mouwen, om direct contact met de huid te minimaliseren. Nitril handschoenen zijn bestand tegen een breed scala aan chemicaliën, waaronder oliën, vetten, oplosmiddelen, zuren en basen. Ze bieden ook bescherming tegen doorboringen, zijn hypoallergeen (latexvrij), en bieden slijtvastheid. De specifieke bestendigheid kan variëren, dus het is belangrijk om de productinformatie te raadplegen voor de beoogde toepassing.

 • Regelmatige Handhygiëne: Was je handen grondig na het werken met kunstnagelproducten om eventuele resten van acrylaten te verwijderen. Dit geldt niet alleen voor de nagelstyliste maar ook voor de klanten. Zij worden ook blootgesteld aan vijlstoffen. Laat de klant na de behandeling altijd hun handen wassen en/of scrubben.

 • Gebruik van Stofafzuiging: Maak gebruik van een stofafzuigingssysteem of afzuigkappen om de verspreiding van fijn stof tijdens het vijlen te verminderen.

 • Gebruik van Gesloten Systemen: Overweeg het gebruik van gesloten nagelsystemen, waarbij de producten in een afgesloten systeem blijven en de blootstelling wordt verminderd.

 • Vermijd kunstnagelproduct op de Huid: Voorkom direct contact van gel nagellak of andere kunstnagelproducten met de huid, vooral op gevoelige gebieden zoals de nagelriemen en zijwallen. Toch per ongeluk de huid geraakt met je gellak of bouwgel? Verwijder dit dan direct van de huid en voordat de klant met zijn/haar hand de lamp ingaat.

 • Beperk Blootstellingstijd: Probeer de blootstelling aan kunstnagelproducten te beperken. Neem regelmatig pauzes tijdens langdurige nagelbehandelingen.

 • Hydratatie van de Huid: Houd de huid goed gehydrateerd, omdat een gezonde en gehydrateerde huid minder vatbaar kan zijn voor irritatie en allergische reacties.

 • Educatie en Bewustwording: Informeer jezelf over de chemische samenstelling van kunstnagelproducten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van mogelijke risico's en veiligheidsmaatregelen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het nemen van deze voorzorgsmaatregelen geen garantie is dat allergieën volledig worden voorkomen, maar ze kunnen helpen het risico te verminderen. Als je merkt dat je symptomen van irritatie of allergie ervaart, raadpleeg dan een medische professional voor advies en behandeling.

Belang van Educatie, Ook voor Hobbyisten

Educatie is de kern van veilige nagelverzorging. Zowel professionals als hobbyisten moeten begrijpen hoe ze veilig met kunstnagelproducten kunnen omgaan. Een grondige opleiding is niet alleen verstandig voor professionals maar is ook essentieel voor degenen die nagelkunst als hobby willen omarmen.

HEMA-vrije Producten en Mogelijke Allergenen

De opkomst van HEMA-vrije producten lijkt veelbelovend, maar gebruikers moeten zich bewust zijn van mogelijke allergenen. De vervangende stoffen zijn niet per definitie hypoallergeen, en voorzichtigheid is geboden, vooral als je al een allergie hebt ontwikkeld.

Waarschuwing voor Allergieën: Niet Hypoallergeen

Onze Bodyspeak producten zijn niet hypoallergeen. Als je al een allergie hebt, raden wij het af om onze producten te gebruiken. Veiligheid staat voorop in onze benadering van nagelverzorging.

Professionele Opleiding voor Nagelstylisten: Een Noodzaak, Geen Luxe

De wereld van nagelstyling vereist diepgaande kennis en vaardigheden. Ga niet zomaar aan de slag als nagelstylist zonder een degelijke opleiding. Ons merk richt zich op professionals, en we bieden uitgebreide trainingen en cursussen. Als hobbyist ben je bij ons ook van harte welkom. We hebben regelmatig Gel Polish dagtrainingen waarin je wordt begeleid tot het veilig gebruik van gel polish en hoe je veilig en verantwoord hiermee om dient te gaan.

Bekijk hier ons trainingsaanbod.

Conclusie: Een Veilige en Stralende Nagelervaring

Het vermijden van acrylatenallergieën vraagt niet alleen om bewuste keuzes, maar ook om een diepgaand begrip van de producten en processen. Educatie, preventie, en bewuste productkeuzes vormen de sleutel tot een veilige en stralende nagelervaring, of je nu een gepassioneerde hobbyist bent of een professionele nagelstylist.

November 27, 2023 — Ginny Henderson

Leave a comment