Voorkom pseudomonas aan de vingernagel: 6 tips en preventie

Pseudomonas aan de vingernagel is een vervelende en soms pijnlijke aandoening die veel mensen tegenkomen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Pseudomonas aeruginosa, die onder andere in baden, sauna's, zwembaden en andere vochtige omgevingen voorkomt. Als je nagels zijn blootgesteld aan deze bacterie, kan het leiden tot een infectie. In deze blog leer je wat pseudomonas is, hoe het zich manifesteert en hoe je het kunt behandelen.

Wat is pseudomonas aan de vingernagel?

Pseudomonas aan de vingernagel is een infectie die zich ontwikkelt in de nagelriemen en de nagelplaat onder het kunstproduct. De infectie kan ontstaan door beschadiging van de (kunst)nagel, zoals scheuren, lifting, beschadiging tijdens manicurebehandelingen of kruisbesmetting. Bovendien is het risico op infectie groter bij mensen met een verzwakte immuunsysteem, zoals diabetici of mensen die chemotherapie ondergaan.

Symptomen van pseudomonas aan de vingernagel

De symptomen van pseudomonas aan de vingernagel zijn onder andere:

 • Pijn en zwelling in de nagelriemen
 • Groene of bruine verkleuring op de nagelplaat
 • Een branderig of jeukend gevoel
 • Een onaangename geur uit de nagel
 • Pus uit de nagel
Voorkom pseudomonas aan de vingernagel: 8 tips en preventie

Behandeling van pseudomonas aan de vingernagel

Als je pseudomonas aan de vingernagel hebt, is het belangrijk om de infectie te behandelen om verdere verspreiding en complicaties te voorkomen. Deze bacterie is namelijk zeer besmettelijk. De kans dat je meerdere nagels infecteert of die van andere is aanwezig. 

Merk je als nagelstylisten een pseudomonas bacterie op bij de nagel van jouw klant? Verwijs de klant dan altijd door naar de huisarts voor deskundig en/of medisch advies. Plaats ook géén kunstnagel product op de geïnfecteerde pseudomonas nagel. Dit geeft de bacterie meer kans om te groeien. 

Hieronder staan een aantal behandelmethoden:

 • Antibiotica: Antibiotica kunnen helpen bij het bestrijden van de bacterie die verantwoordelijk is voor de infectie. Het is belangrijk om de antibiotica volgens de aanwijzingen van de arts te gebruiken.

 • Zuur: Ben je niet in de gelegenheid om direct naar de huisarts te gaan? Neem dan een watje en drenk deze door met natuurazijn of appelazijn. Let het watje op de geïnfecteerde nagel en pak deze in met aluminium folie. Laat dit ongeveer 5 minuten intrekken. Was vervolgens de handen met lauw water en unicura handzeep en dep de handen goed droog met een stuk keukenrol. Gebruik liever geen textiele handdoekjes om de kans op kruisbesmetting te verkleinen. 

 • Zoutwaterbaden: Zoutwaterbaden kunnen helpen bij het verzachten van de nagel en het verminderen van pijn en zwelling. Voeg een half kopje soda aan warm water toe en dompel je vinger in het water gedurende 10-15 minuten.

 • Verzorging van de nagels: Het is belangrijk om de nagels te verzorgen door ze schoon en droog te houden. 

Preventie van pseudomonas aan de vingernagel

Om pseudomonas aan de vingernagel te voorkomen, is het belangrijk om een aantal hygiënemaatregelen in acht te nemen. Hieronder vind je een aantal tips om pseudomonas aan de vingernagel te voorkomen:

 1. Was regelmatig je handen
  Als je regelmatig je handen wast met water en zeep, kun je bacteriën verminderen die zich op je huid kunnen verzamelen.

 2. Droog je handen goed
  Na het wassen van je handen, is het belangrijk om ze grondig te drogen met een schone handdoek of papieren handdoekjes

 3. Vermijd het delen van niet gedesinfecteerde en steriele manicure tools en vijlen:
  Als je manicure tools zoals cuticle pushers of vijlen deelt met anderen, kun je bacteriën overdragen die pseudomonas kunnen veroorzaken.

  Tip! Bezoek je regelmatig een salon? Let er dan op dat ze nieuwe vijlen gebruiken bij iedere klant en dat manicure tools gedesinfecteerd zijn.

 4. Ga regelmatig naar de nagelstyliste
  Als je regelmatig, lees iedere 3 maximaal 4 weken, naar de nagelstyliste gaat. Kun je ervoor zorgen dat eventuele problemen met je nagels snel worden opgemerkt en behandeld.

 5. Zwembaden en sauna's
  Wees extra voorzichtig bij het bezoeken van openbare zwembaden, sportscholen en andere openbare plaatsen waar veel mensen zijn. Vooral als je merkt dat je kunstnagel product lifting heeft.

 6. Behandel eventuele beschadigingen aan de kunstnagel onmiddellijk
  Als je beschadigingen aan de kunstnagel hebt zoals lifting, chipping, scheuren of breuken, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten behandelen om het risico op infectie te verminderen.
In het geval je pseudomonas op de vingernagel hebt ontwikkelt, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een adequate behandeling. Het nemen van deze preventieve maatregelen en het opvolgen van medische aanbevelingen kan helpen bij het voorkomen van verdere escalaties van pseudomonas aan de vingernagel.
February 08, 2023 — Team BSC

Leave a comment