De ultieme nail prep guide: nagels voorbereiden voor gellak & gelnagels

De ultieme nail prep guide: nagels voorbereiden voor gellak & gelnagels

Als je lekker lang wilt genieten van je gellak of acryl gelnagels (en gezonde nagels wilt houden!), dan moet je je nagels goed ‘preppen’. Je nagels voorbereiden voor gellak en acrylnagels zorgt er immers voor dat het product goed hecht, dat je het strak aan kan brengen en het vermindert de kans op ontstekingen. Kortom, een goede voorbereiding is in dit geval zeker het halve werk. Daarom laten we je in deze nail prep guide stap-voor-stap zien hoe je jouw nagels moet voorbereiden als je zelf gellak of acryl wilt aanbrengen!

Nail prep guide: het stappenplan

Voordat je begint met het preppen van de natuurlijke nagel, is het handig om alle spulletjes alvast klaar te leggen. Niets is namelijk zo vervelend als je lekker bezig bent en je moet ondertussen op zoek naar je bokkenpootje of je rommelt in een kastje in de hoop dat er nog wat remover ligt. Dit heb je in ieder geval nodig voor je nail prep:

● remover
● keukenrol of non woven tissues
● nagelknipper
● bokkenpootje
● nagelriemknipper (optioneel)
● nagelvijl
● nagelborsteltje
● basecoat / primer (optioneel)
● penseeltje
● UV/LED nagellamp

Klaar? Mooi. Dan kunnen we beginnen.

Stap 1 - Oude nagellak verwijderen

Gellak en acryl gel breng je aan op schone nagels. Je moet dus eerst oude lagen nagellak/gellak verwijderen. Je kunt daarvoor gewoon een nagellakremover met aceton, een nagellakremover zonder aceton of een gellak remover gebruiken. Week een wattenschijf- of bolletje in je favoriete remover en houd die op je nagels terwijl je ondertussen zachtjes wrijft. Je oude nagellak is dan al snel verdwenen.

Tip: Heb je nog acryl gel of gel polish op je nagels zitten? Lees dan hier hoe je die veilig en snel verwijdert!

Stap 2 - Nagels knippen

Nu je nagels even vrij zijn van nagellak kun je ze het best ook meteen even knippen. Dat gaat lastiger als er gellak of acryl gel op zit. Knip je nagels dus naar gewenste lengte met een nagelknipper of -schaar en zorg voor een mooie ronding. Bonus: recht afknippen met het afronden van de hoekjes verkleint de kans op ingegroeide nagels en zorgt voor de sterkste nagels!

Stap 3 - Nagelriemen terugduwen

Eén van de belangrijkste zaken van een goede nail prep is het terugduwen van je nagelriemen en loszittende velletjes verwijderen. Het zorgt er namelijk voor dat je nagel er verzorgder uit ziet en dat je de gel of polish beter aan kan brengen op de hele nagelplaat zonder dat het loslaat of gaat ‘liften’ bij je nagelriem.

Om je nagelriemen terug te duwen en schoon te maken, duw je met de platte kant van een bokkenpootje  je nagelriem iets naar achteren. Vervolgens ga je met het puntige gedeelte langs én onder het randje dat je net naar achteren hebt geduwd. Schraap dode huidcellen op de nagelplaat weg. Gebruik een nagelriemknipper om los hangende velletjes te verwijderen. Je bent klaar als je geen losse velletjes meer ziet!

Stap 4 - Nagels vijlen

Het volgende onderdeel van deze nail prep guide: vijlen. Vijl de randen van je net afgeknipte nagels bij tot een mooie vorm en gebruik een nagelvijl of nagelfrees bitje om de oppervlakte van je nagel te vijlen tot ‘ie een beetje ruw is en je de glanslaag niet meer ziet. Dat zorgt ervoor dat je gellak of acrylgel straks beter hecht. Probeer als je dan toch bezig bent ook eventuele ribbeltjes, scheurtjes en andere oneffenheden ook weg te vijlen.

Stap 5 - Nagels schoon en vetvrij maken

Schone nagels zijn key, remember? Verwijder daarom als het stof van het vijlen met een doekje of borsteltje en maak de nagel schoon en vetvrij. Dat kan gewoon met een beetje alcohol of -nog beter- een nail cleaner. Laat je nagels drogen aan de lucht en ga door naar de volgende stap van deze nail prep: het aanbrengen een primer (optioneel) en basecoat.

Stap 6 - Basecoat aanbrengen

Met de basecoat creëer je een onderlaag die goed hecht aan je nagel en waar de gellak en/of acryl gel op hun beurt ook weer goed aan kunnen hechten. Het verstevigd, beschermd je natuurlijke nagel tegen verkleuren en zorgt voor een mooie, egale nagel. Hartstikke belangrijk dus!

Met een penseeltje breng je de base coat aan over je hele nagel. In een dun laagje. Zorg er daarbij voor dat het je huid en je nagelriemen niet raakt. Houd voor de zekerheid dus ongeveer 1mm afstand tussen je coating en de randen. Bij de vrije nagelrand aan de tip van je nagel kun je de basecoat natuurlijk wél helemaal tot aan de rand aanbrengen - en dat moet je dan ook zeker doen!

Hard de basecoat vervolgens uit in 60 seconden onder een LED lamp of 90 seconden onder een UV lamp en je bent klaar met je nail prep!

Gellak of acryl gel aanbrengen

Zo. Als je alle stappen van deze nail prep guide hebt doorlopen, zijn je nagels klaar voor het aanbrengen van een strakke en stevige laag gellak of het zetten van acryl gel nagels. Hoe je dat doet lees je in de volgende blogs:

Gel Polish / Gellak aanbrengen in 5 stappen
How to - 5 stappenplan voor het zetten van Acryl Gel nagels

Meer weten over de nail prep?

Heb je nog vragen over de nail prep? Kom je er niet helemaal uit? Stuur gerust even een mailtje naar info@bodyspeak.nl of shoot us a message via Instagram of Facebook. We helpen je graag verder!
February 08, 2021 — Team BSC
Tags: How to

Leave a comment