Waarom je geen gel polish met aceton moet mixen voor airbrushen: De risico's en gevaren uitgelegd

Airbrushen is een steeds populairdere techniek in de nagelindustrie, vooral vanwege de gedetailleerde patronen en unieke ontwerpen die het mogelijk maakt. Toch wordt het gebruik van gel polish gemengd met aceton voor airbrushen sterk afgeraden. In deze blog leggen we de belangrijkste risico's en gevaren uit, van chemische instabiliteit tot gezondheidsrisico's, en geven we veilige alternatieven om te overwegen.

1. Chemische instabiliteit van gel polish en aceton

Gel polish is ontworpen om uit te harden onder UV- of LED-licht, terwijl aceton een oplosmiddel is dat de polish afbreekt. Het mengen van deze twee stoffen kan de chemische samenstelling verstoren, wat resulteert in een onvoorspelbare werking. Hierdoor kan de gel polish ongelijkmatig worden aangebracht of afbrokkelen. Dit beïnvloedt niet alleen de duurzaamheid van de manicure, maar kan ook leiden tot klantklachten over de kwaliteit van hun nagels. Gel producten die niet volledig kunnen uitharden doordat de chemie is aangepast, kunnen overigens een allergische reactie veroorzaken.

2. Gezondheidsrisico's van inademing

Het grootste risico van airbrushen met een aceton-gel polish mix is de blootstelling aan fijne chemische deeltjes die in de lucht terechtkomen. Deze deeltjes zijn chemisch instabiel en bevatten schadelijke stoffen zoals formaldehyde, tolueen en aceton, die bij langdurige blootstelling ademhalingsproblemen, irritaties en allergische reacties kunnen veroorzaken. In ernstigere gevallen kan dit zelfs leiden tot schade aan de longen.

Het Material Safety Data Sheet (MSDS) van de meeste gel polish producten waarschuwt expliciet dat het vernevelen van deze producten gevaarlijk is, omdat de dampen toxische stoffen bevatten die schadelijk zijn bij inademing. Bijzonder zorgwekkend is dat veel van deze stoffen zeer vluchtig zijn, wat betekent dat ze snel verdampen en lange tijd in de lucht blijven hangen. Hierdoor wordt het risico op inademing vergroot.

Professionele nagelstylisten maar ook hobbyisten, die dagelijks aan deze stoffen worden blootgesteld, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten. Het is daarom cruciaal om in een goed geventileerde ruimte te werken en altijd beschermende maatregelen te nemen, zoals het dragen van een masker.

3. Veiligheidsproblemen in de werkruimte

Naast gezondheidsrisico’s brengt het airbrushen met aceton en gel polish ook veiligheidsproblemen met zich mee. De neerslag van de chemische deeltjes op oppervlakken kan huidirritaties en allergieën veroorzaken. Zonder goede ventilatie kunnen de dampen zich ophopen, wat de werkomgeving onveilig maakt voor zowel nagelstylisten als klanten. Het gebruik van ademhalingsbescherming en een goed geventileerde werkruimte is van cruciaal belang.

4. Veilige alternatieven voor airbrushen

Gelukkig zijn er veilige opties om te airbrushen zonder de gevaren van een aceton-gel polish mix. Kies voor producten die specifiek zijn ontwikkeld voor gebruik in airbrushes, of maak gebruik van watergedragen airbrushverven die na het aanbrengen worden afgedicht met een gel topcoat. Deze alternatieven bieden dezelfde creatieve vrijheid zonder risico’s voor de gezondheid of veiligheid.

Conclusie

Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om gel polish te mengen met aceton voor airbrushen, zijn de chemische en gezondheidsrisico’s aanzienlijk. Het gebruik van veilige producten die speciaal zijn ontworpen voor airbrushen, gecombineerd met goede ventilatie en beschermende maatregelen, kan een groot verschil maken in zowel de kwaliteit van je werk als je gezondheid.

 

September 09, 2024 — Ginny Henderson

Comments

Anoniem said:

Dankjewel! Ik had al zo’n vermoeden dat het slecht was. Zoveel meides op tiktok doen dit. 💀
Ze moesten es weten.

Leave a comment