Anatomie van de nagel  - BSC

Anatomie van de nagel: onderdelen simpel uitgelegd

Als je wil beginnen met het zetten van kunst- of acrylnagels, is het belangrijk om te weten hoe je nagel precies in elkaar zit. Wat de verschillende onderdelen van je nagel zijn en wat termen als nagelriem, nagelbed en nagelboord inhouden. Want ook in onze blogs en how-to’s komen die woorden regelmatig terug. Daarom vertellen we je graag meer over de anatomie van de nagel. Maar dan wel simpel uitgelegd.

De anatomie van je nagel

Je nagel is meer dan een hard plaatje aan het einde van je vingers of tenen. Het bestaat uit een aantal onderdelen met allemaal een eigen functie. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

De nagelplaat

Bij nagels denk je eigenlijk meteen aan de nagelplaat. Dit is namelijk het lichtroze, harde plaatje dat je lakt. Het bestaat eigenlijk uit drie lagen, waarbij de bovenste bescherming biedt en de onderste ervoor zorgt dat je nagel goed vast blijft zitten aan het nagelbed.

Het nagelbed

Het nagelbed ligt onder je nagel. Het is een huidlaag die voornamelijk bestaat uit bindweefsel en de roze kleur geeft aan je nagelplaat. Dat komt door de bloedvaatjes die eronder liggen. Soms komt het nagelbed per ongeluk tevoorschijn. Als je je nagel inscheurt of te ver knipt, bijvoorbeeld.

De nagelriem

De nagelriem is het randje tussen de nagelplaat en de huid van je vinger of teen. Het zorgt ervoor dat er geen vuil, bacteriën en ziektes via de nagel onder je huid kunnen komen. Het is dus belangrijk om deze goed te verzorgen, bijvoorbeeld met DIY nagelriemolie.

Nagelmatrix

Ver onder de nagelriem en de huid van je vinger zit de nagelmatrix, ook wel de nagelwortel genoemd. Dit is waar de nagel wordt gemaakt. Waar ‘ie groeit. Daarvoor heeft de nagelmatrix genoeg zuurstof en voedingsstoffen nodig, dus als je je nagels wilt laten groeien is het belangrijk om ook gezond te eten!

Nagelwal

De nagelwal zit bij de nagelriem, maar ook links- en rechts van je nagelplaat. Als we het hebben over de nagelwal, bedoelen we vaak de stukjes huid aan de zijkanten van je nagel. Dit zijn de stukjes die gaan ontsteken als je last hebt van een ingegroeide nagel. Goed knippen dus!

Balba

We sluiten de anatomie van de nagel af met je balba. Dat is een ietwat gek woord voor het witte randje aan het einde van de nagelplaat en daarom noemen we het ook wel vrije nagelboord of gewoon de tip van je nagel. Kun je mooi accentueren met een French manicure (ook met acryl gel)!

Anatomie van de nagel simpel uitgelegd
November 16, 2020 — Team BSC

Comments

Diet Peet said:

Goedendag,

Duidelijk uitgelegd en een duidelijk plaatje. Ik lees en zie dat de nagel groeit vanuit de nagelwortel en -matrix. Maar er is één vraag die ik nergens lees of beantwoord zie. Nl. betekent dat dat de nagelplaat en nagelbed samen groeien? Vervolgens wordt de nagel geknipt, maar waar blijft het nagelbed?

Joy said:

Super mooi weergegeven, en onwijs leuk om te lezen. 💋❤💋❤

Leave a comment